Eigen werk

Naast werk in opdracht, komt STUDIO 0404 ook geregeld met eigen initiatieven en projecten

BRANDGRENS 024

In februari 2015 bracht STUDIO 0404 een wandelboekje uit met daarin een route langs de brandgrens van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Deze grens visualiseert het gebombardeerde en afgebrande centrumgebied. In het wandelboekje staan ook 22 verhalen over die dramatische 22e februari. Inmiddels is er al een zesde druk van dit wandelboekje, totale oplage nu 9.500.

Eind 2015 gaven we ook een tweede wandelboekje over de oorlog in Nijmegen uit. Deze wandeling gaat langs de  brandhaarden van de bevrijdingsdagen in september 1944.

In 2016 startten we het initiatief om de Brandgrens 024 ook zichtbaar te maken in het Nijmeegse stadsbeeld met markeringen (metalen plaatjes) met de namen van alle slachtoffers van het bombardement. Ongeveer 800 in totaal. Om dit voor elkaar te krijgen was een flink geld bedrag nodig. Dankzij vele honderden donaties is het benodigde bedrag bij elkaar gebracht. Mensen konden een heel, half of kwart plaatje doneren (60, 30 of 15 euro). Sinds 2017 liggen de herinneringsplaatjes in de binnenstad. Nog steeds zorgen we voor het onderhoud.

Bij de 75e herdenking van het bombardement organiseerden we ook een bijzonder herinneringsmoment. Op donderdagavond 21 februari 2019 zorgden we voor een moment van hoop, leven en toekomst op de brandgrens in de binnenstad, het Stationsplein en de Krayenhofflaan. We zorgden met deelname van enkele tientallen muziekgroepen, koren en vertellers voor een zee van licht, muziek, verhalen op de brandgrens. Hardlopers liepen met fakkels langs de route die verlicht was met kaarsjes, bij ieder herinneringsplaatje stonden mensen stil bij de (verwoeste) dromen van de slachtoffers.